Daniel Serwer dhe Stephen Sestanovich, pjesë e Këshillit për Marrëdhënie me Jashtë në SHBA, tregojnë skenarët e mundshëm në Ballkanin Perëndimor. Ndryshimi i kufijve dhe radikalizmi, shikohen si kërcënimi më i madh përstabilitetin e rajonit

Erjon Dervishi

Rreziku i dhunës dhe paqëndrueshmërisë politike në Ballkan po rritet. Dekada e progresit të pas konfliktit dhe rimëkëmbja ekonomike, pas ndërhyrjeve të udhëhequra nga Shtetet e Bashkuara në vitet 1990, është bllokuar. Marrëveshjet ndërkombëtare që sollën paqe në rajon, bazuar në parimin që kufijtë ekzistues nuk duhet të zhvendosen për të akomoduar dallimet etnike, mund të zbulohen me pasoja të padëshirueshme për Shtetet e Bashkuara. Këto mund të përfshijnë radikalizmin e myslimanëve të Ballkanit, rritjen e problemeve ruse në kufijtë ose madje brenda Organizatës së Traktatit të Atlantikut Verior (NATO) – për shembull, në Shqipëri, Kroaci apo Mal të Zi – dhe një krizë të re refugjatësh për aleatët evropianë. Gjatë dekadës së fundit, Shtetet e Bashkuara kanë kërkuar të ulin angazhimet e tyre në Ballkan dhe të kalojnë përgjegjësinë në Bashkimin Evropian, duke pasur parasysh afërsinë e saj për të inkurajuar reformën politike dhe ekonomike. Por Brukseli është i hutuar, i ndarë dhe ngurrues. Këtë fakt e theksojnë në studimin e tyre Stepehen Sestanovich dhe Daniel Serëer, pjesë e Këshillit për Marrëdhëniet me Jashtë në Washington. Ata parashikojnë konflikte.

Konfliktet e mundshme

Një përsëritje e konflikteve ushtarake të zgjatura dhe intensive që dëmtuan Ballkanin në vitet 1990 është e pamundur – lidhja e kolapsit institucional të lidhur me shpërbërjen e ish-Jugosllavisë, udhëheqja e keqe, mbështetja politike nacionaliste dhe aftësitë ushtarake që e bënë të mundur luftën, nuk ekzistojnë më. Por paqëndrueshmëria e dhunshme dhe përplasjet e armatosura, ndoshta duke përfshirë paraushtarakët e trajnuar dhe të pajisur nga Rusia, janë një mundësi reale. Ky skenar mund të shkaktojë spastrim etnik, krime kundër njerëzimit, sfida ndaj institucioneve ekzistuese shtetërore, ndryshime kufitare dhe radikalizim të mëtejshëm mysliman. Disa pika ose incidentet që shkaktojnë konflikte janë të besueshme:

Një referendum për pavarësinë në Republikën Serbe

Një entitet brenda Bosnje-Hercegovinës e cila ka pasur një shumicë serbe që nga pastrimi etnik i viteve 1990, Republika Srpska mund të votojë për pavarësinë, siç ka premtuar presidenti i saj, Milorad Dodik. Njohja ndërkombëtare do të ishte e kufizuar, pasi edhe Serbia nuk do të donte të shkatërronte marrëdhëniet me Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimin Evropian. Megjithatë, Rusia mund të tundohet për të përsëritur promovimin e suksesshëm të regjimeve shkëputëse siç ka në pjesë të Gjeorgjisë, Moldavisë dhe Ukrainës. Një referendum mund të nxisë një lëvizje ushtarake myslimane boshnjake për të kapur qytetin verilindor të Brcko që lidh dy “krahët” e Republikës Sërbska dhe është jetik për mbijetesën e saj. Serbia pastaj do të duhet të vendosë nëse dhe si të ndërhyjë (siç bëri në vitet 1990 me vetëm një rimeso të hollë të de-nacionalitetit) për të mbështetur Republika Srpska. Referendumi mund të shkaktojë gjithashtu një përpjekje në shkëputjen e bashkësive kroate përgjatë kufirit të Kroacisë, duke përfshirë një aleat të NATO-s në konflikt.

Lëvizje serbe ose shqiptare në Kosovë

Trazirat shqiptare kundër serbëve në Kosovë, siç ndodhi në mars 2004, mund të nxisin veprimin ushtarak serb për të mbrojtur komunat me shumicë serbe në veri, ndoshta edhe me pajtimin e NATO-s. Provokimet nacionaliste serbe, të tilla si bllokimi i shqiptarëve nga qasja në zonat me shumicë serbe ose shfaqjet e dukshme të simboleve nacionaliste, mund të shkaktojnë një përpjekje shqiptare për të pushtuar veriun me forcë (edhe tani, zona nuk është e kontrolluar nga Prishtina). Rreziku i këtyre përplasjeve do të rritet, nëse prania e NATO-s zvogëlohet më tej, siç disa anëtarë mendojnë se duhet.

Përplasje e re midis shqiptarëve dhe maqedonasve

Në Maqedoninë e Veriut, paraushtarakët shqiptarë, si ata që u rebeluan në 2001 (dhe u shfaqën befas përsëri në prill të vitit 2015) mund të kërkojnë bashkimin me Kosovën ose Shqipërinë, duke detyruar qeverinë maqedonase të zgjedhë midis shtypjes së rebelimit ose lejimit të forcave paraushtarake maqedonase për t’u përgjigjur. Shkupi, kryeqyteti i Maqedonisë së Veriut, është qendra e gravitetit për shqiptarët dhe maqedonasit, pasi është qyteti më i madh për të dy grupet etnike. Trazirat, siç ndodhi në parlament në prill, apo përplasjet paramilitare mund të gjenerojnë presion për përgjigje më të gjera ushtarake.

Një sulm terrorist apo vrasje politike

Një sulm i shtetit të vetëshpallur islamik ose al-Kaidës që synonte të krishterët në Bosnjë e Hercegovinë, Maqedoni, Mal të Zi ose Serbi mund të shkaktonte sulme hakmarrëse ndaj myslimanëve dhe madje edhe luftimet ndërkufitare që mund të përhapeshin në vende të tjera. Vrasja e udhëheqësve politikë mund të shkaktojë ndërhyrje nga një shtet fqinj.

Destabilizimi rus i Malit të Zi apo Maqedonisë së Veriut

Moska ka mbështetur serbët etnikë të përqendruar në Malin e Zi, të cilët ishin besnikë ndaj forcave serbe të Sllobodan Millosheviçit, rezistuan pavarësisë së Malit të Zi dhe kundërshtuan anëtarësimin e saj në NATO. Moska po ballafaqon gjithashtu politikanët boshnjakë myslimanë në Mal të Zi, duke inkurajuar kontaktet e tyre me udhëheqjen çeçene për t’i larguar ata nga besnikëria e tyre e gjatë në Malin e Zi. Në Maqedoni, nacionalistët e mbështetur nga Rusia, të lidhur me ish-kryeministrin Nikola Gruevski, mund të bëjnë një rikthim duke përdorur forcën, duke provokuar një reagim shqiptar.

Implikimet për Interesat e SHBA

Zgjidhja potenciale e vendbanimeve paqësore të detyruara nga Shtetet e Bashkuara në Bosnje-Hercegovinë, Kosovë dhe Maqedoni, do të përmbysnin arritjet diplomatike të rëndësishme të Shteteve të Bashkuara, do të rrezikonin dhjetëra mijëra jetë, do të shtonin peshën e nocionit që Perëndimi është në tërheqje dhe minojë ata që kërkojnë demokraci paqësore në mbarë botën. NATO-ja, e cila ende ka trupa në Kosovë (përfshirë rreth gjashtëqind amerikanët) dhe konsiderohet si garant i integritetit territorial të Bosnje-Hercegovinës (edhe pse trupat atje janë nën komandën e BE-së), duhet të ekspozohen. Dhuna në Ballkan mund të përhapet në Shqipëri, Kroaci, Mal të Zi dhe madje edhe në Bullgari dhe Greqi, të gjithë anëtarët e NATO-s, përveç shkaktimit të flukseve të refugjatëve në Bashkimin Evropian dhe në fund në Shteteve të Bashkuara. Kjo do të shkëpusë aleatët e SHBA në Evropë, nga prioritetet më të larta të administratës së Donald J. Trump. Ajo ka nevojë për mbështetjen e tyre për t’u përballur, duke përfshirë Iranin dhe Korenë e Veriut. Paqëndrueshmëria rajonale do t’i mundësojë Rusisë që të forcojë pikëmbështetjen e saj në mesin e popullatave ortodokse të rajonit. Ndikimi i saj do të rritet në Maqedoninë e Veriut, Malin e Zi, Republika Srpska dhe Serbi. Moska, e cila tashmë e citon pavarësinë e Kosovës si precedent për sjelljen e saj agresive në Gjeorgji, Moldavi dhe Ukrainë, do të trajtojë çdo ndarje të ardhshme të Ballkanit si aksionin pas fakte të pretendimeve ruse në Abkhazi, Krime, Donbas, Osetinë e Jugut dhe Transnistria.

Opsionet

Cilat janë veprimet e SHBA-së në Ballkan

Shtetet e Bashkuara kanë tre opsione strategjike për të parandaluar një shpërthim të dhunshëm të marrëveshjeve ekzistuese për paqen: të vazhdojë politikën e tanishme të ndjekjes së kryesimit të Bashkimit Evropian, të punojë me Rusinë për të hartuar kufij të rinj për rajonin ose të fillojë një përpjekje të madhe diplomatike për zgjidhjen e problemeve të mbetura ballkanike.

Vazhdoni të përkrahni udhëheqjen aktive të BE-së

Opsion i parë do të ishte një variant i politikës ekzistuese të SHBA-së. Shmangia e përgjegjësisë më shumë se ajo që ka marrë gjatë dekadës së fundit, Shtetet e Bashkuara mund të rrisin ndihmën dypalëshe dhe të inkurajojnë Bashkimin Evropian, veçanërisht Gjermaninë, që të forcojnë angazhimet ekzistuese ballkanike. Bashkimi Evropian ka nisur një nismë të reformës së Bosnje-Hercegovinës, një dialog mes Serbisë dhe Kosovës dhe një përpjekje për të riparuar demokracinë e dëmtuar të Maqedonisë së Veriut, por zbatimi shpesh mbetet i vonuar. Shtetet e Bashkuara mund të përdorin levave diplomatike, duke përfshirë sanksionet kundër politikanëve të pabindur, më gjerësisht për të siguruar vazhdimin e përparimit të iniciativave të BE.
Puna me Rusinë për Zbatimin e Marrëveshjeve të Reja Territoriale. Si opsion i dytë, Shtetet e Bashkuara mund të bashkëpunojnë me Rusinë për të hartuar dhe zbatuar marrëveshje të reja territoriale me kufijtë e përcaktuar etnikisht. Kjo do të ishte një largim i madh nga politika e SHBA-ve. Duke përfunduar se ndërtimi i shtetit brenda kufijve ekzistues është e pamundur, Uashingtoni dhe Brukseli mund të nisin negociatat për ndarjen paqësore etno-territoriale, me shtetet që rezultojnë të kenë të drejtën për t’u bashkuar me fqinjët e tyre. Moska do të mirëpriste dhe do të bashkëpunonte me një iniciativë të tillë. Rezultati do të ishte ndarja e Bosnjë- Hercegovinës, Kosovës, Maqedonisë dhe Serbisë. Bosnje-Hercegovina mund të ndahej në tre mënyra, me pjesët kroate që bashkoheshin me Kroacinë dhe pjesa serbe që bashkoheshin me Serbinë, duke lënë një ose dy republika të vogla, shumica islamike, një pranë Sarajevës dhe ndoshta një në Bosnje-Hercegovinën perëndimore rreth Bihacit. Bashkitë, shumicë serbe (në veri të lumit Ibër) do të bashkoheshin me Serbinë dhe shumica shqiptare e Serbisë jugore (Preshevë dhe Bujanovc) do të bashkoheshin me Kosovën, ndërsa komunat me shumicë myslimane të Sandjakut të Serbisë, mund të bashkoheshin me Bosnje-Hercegovinën. Pjesa veriperëndimore e shumicës shqiptare në Maqedoninë e Veriut do të bashkohej me Kosovën, me pjesën e mbetur të shumicës maqedonase ose të pavarur ose të bashkuar me Bullgarinë. Shkupi do të ndahej. Kosova, e zgjeruar me shtimin e Preshevës dhe Bujanovcit si dhe pjesën veriperëndimore të Maqedonisë së Veriut, mund të zgjedhë të bashkohet me Shqipërinë, duke precipituar lëvizjen e shumicës së serbëve të Kosovës (që jetojnë në jug të lumit Ibër) në Serbi dhe braktisjen e monumenteve serbe dhe manastiret në jug të Ibrit. Ndarja rajonale do të kërkonte heqjen diplomatike nga ana e Shteteve të Bashkuara dhe vendosjen e dhjetëra mijëra trupave amerikane, evropiane, ruse dhe të tjera për të ruajtur dhe forcuar lëvizjet e popullsisë dhe për të zvogëluar gjasat e dhunës. Shpenzimet për Shtetet e Bashkuara për këto vendosje mund të bien në miliarda dollarë.

Opsioni i tretë. Shtetet e Bashkuara mund të rifillojnë të udhëheqin një përpjekje për të ndërtuar shtete demokratike të qeverisura në përputhje me sundimin e ligjit dhe të pranueshëm për anëtarësimin në NATO dhe BE. Asnjë nga mjetet diplomatike të disponueshme nuk kërkon angazhim të burimeve të reja financiare, por do të duhet një vëmendje më e madhe politike në rajon, për të parandaluar angazhimet shumë më të kushtueshme në të ardhmen, për të siguruar që Bashkimi Evropian vazhdon të mbajë pjesën më të madhe të barrës së Ballkanit dhe pengon Radikalizmin islamik.

Përshpejtimi i anëtarësimit në NATO dhe BE. Uashingtoni dhe Brukseli mund të heqin pengesat për progres më të shpejtë në pranimin në NATO dhe BE ose të gjejnë mënyra të tjera për të rritur ndikimin e tyre në sjelljen e Ballkanit. Pranimi i Malit të Zi në NATO ishte një sinjal i rëndësishëm për rajonin që dera nuk është mbyllur dhe NATO mund të vazhdojë të përdorë programin e Partneritetit për Paqe dhe Planin e Veprimit për Anëtarësim për efekt të mirë. Shtetet e Bashkuara mund të japin burime shtesë për bashkëpunimin e Gardës së tyre Kombëtare me shtetet e Ballkanit.

Zhvilloni diplomacinë e karotës dhe kërbaçi. Ndërsa Bashkimi Evropian ka shpenzuar shumë stimuj ekonomik, Shtetet e Bashkuara nuk e kanë bërë këtë politikë. Ajo mund të marrë në konsideratë marrëveshjet dypalëshe për t’u siguruar vendeve të Ballkanit akses në treg si një shpërblim për përmbushjen e kërkesave të NATO dhe BE. Uashingtoni mund të inkurajojë gjithashtu vendet e Ballkanit që nuk janë pjesë e BE-së për të formuar një zonë të tregtisë së lirë midis tyre, të cilat pastaj mund të negociojnë aksesin e tregut me Shtetet e Bashkuara. Departamenti Amerikan i Thesarit ka sanksionuar disa individë të Ballkanit, duke bllokuar qasjen e tyre në sistemin financiar të SHBA dhe duke i penguar ata që të udhëtojnë në Shtetet e Bashkuara, për shkak të pengesave që ata i paraqesin paqes, sigurisë dhe demokracisë.

Përqendrohuni në sundimin e ligjit. Korrupsioni, trafikimi i drogës dhe njerëzve dhe aktivitete të tjera të paligjshme, janë burime kryesore të ankesave në të gjithë Ballkanin. Ata minojnë legjitimitetin e qeverisë dhe e bëjnë të vështirë të kualifikohen për anëtarësim në NATO dhe BE, gjë që më tej ushqen pakënaqësinë. Ekstremistët përfitojnë nga aktivitetet e paligjshme dhe i shfrytëzojnë ato për të kritikuar autoritetet qeverisëse dhe për të rekrutuar kuadro. Programet e asistencës evropiane dhe amerikane mund të riorientohen për t’u përqendruar kryesisht në sundimin e ligjit. Përparimi i Kosovës drejt përmbushjes së kërkesave ushtarake për anëtarësimin në NATO është ngadalësuar për shkak të opozitës së Serbisë, që rrjedh pjesërisht nga shqetësimet se si mund të përdoret ushtria e Kosovës. Shtetet e Bashkuara mund të ndihmojnë në zgjidhjen e këtij problemi duke i kërkuar Beogradit të pranojë anëtarësimin e Kosovës në OKB dhe të shkëmbejë ambasadorë me Prishtinën, në këmbim të një ushtrie të Kosovës e projektuar jo për mbrojtje territoriale, por më tepër për vendosjen në misionet ndërkombëtare. Serbia ka preferuar të presë pak para pranimit të saj në BE për të pranuar sovranitetin e Kosovës, por kjo është një gabim, sepse levat e Serbisë më pas do të ishin të dobëta. NATO mund të tërheqë forcat e saj kur marrëdhëniet midis Beogradit dhe Prishtinës të normalizohen.

Rekomandime

Ndërhyrje më e madhe e SHBA-së në Ballkan

Administrata e Trump duhet të veprojë urgjentisht për të ruajtur paqen dhe stabilitetin e Ballkanit, për të parandaluar shpërbërjen e marrëveshjeve të paqes në rajon dhe për të kërkuar për të përfunduar proceset e paqes tashmë të filluara duke udhëhequr një përpjekje të madhe diplomatike për të zgjidhur çështjet e mbetura. Kjo qasje do të përfshijë domosdoshmërish përfshirjen më të thellë të SHBA-së në çështjet e Ballkanit dhe ndërtimin e shtetit sesa kjo administratë, por alternativa është rrezikimi i radikalizmit të mëtejshëm të myslimanëve, flukseve të refugjatëve dhe problemeve ruse që do të shkëpusnin aleatët evropianë nga prioritetet më të larta të Shteteve të Bashkuara. Diplomacia preventive është opsioni me kosto më të ulët, edhe nëse kërkon angazhim politik në nivel të lartë. Vazhdimi i biznesit si zakonisht (opsioni i parë) rrezikon të kthejë Ballkanin në paqëndrueshmëri dhe të hapë derën për radikalizmin islamik. Ndarja etno-territoriale në Ballkan (opsioni i dytë) do të ishte në kundërshtim me vlerat dhe interesat amerikane dhe do të kërkonte ngritje dhe shpenzime të rënda ushtarake nga Uashingtoni, si dhe burime nga Moska dhe Brukseli që nuk janë në dispozicion. Ndërsa vazhdon të mbështetet në bashkëpunimin, levave dhe burimet e BE-së, Shtetet e Bashkuara duhet të rifitojnë në mënyrë selektive kryesimin në Ballkan me hapat e mëposhtëm:

Përsërisni me Bashkimin Evropian dhe nëse është e mundur me Rusinë, angazhimi i pakthyeshëm i Shteteve të Bashkuara ndaj kufijve dhe shteteve ballkanike ekzistuese. Asgjë nuk mund të përfitohet nga spekulimet e vazhdueshme rreth ndryshimeve kufitare në Ballkan, të cilat do të zbulonin paqen e vendosur në vitet 1990 dhe do të shkaktonin kosto masive diplomatike, politike, ekonomike dhe njerëzore. Shtetet e Bashkuara duhet të inkurajojnë Bashkimin Evropian që të deklarojë shprehimisht Serbisë që normalizimi i plotë i marrëdhënieve me Kosovën, duke përfshirë anëtarësimin në OKB dhe shkëmbimin e diplomatëve të nivelit të lartë, si dhe respektimin e integritetit territorial dhe sovranitetit të Bosnje-Hercegovinës, janë kushte për Pranimi i Serbisë në BE.

Shpallni publikisht një përgjigje të përbashkët të planifikuar për referendumin e pavarësisë së Republikës Srbska, nëse kërkohet. Ky hap duhet të përfshijë edhe pavlefshmërinë e referendumit nga përfaqësuesi i lartë dhe një deklaratë e SHBA/BE që asnjë ndihmë ose njohje e Bankës Botërore, FMN, ose Banka Botërore nuk do t’i ofrohet një Republika Srpska të pavarur ose ndonjë vendi prej të cilit ai bëhet pjesë

Të riorientohet ndihma për sundimin e ligjit, me fokus në luftën kundër korrupsionit, trafikimit dhe ekstremizmit. Asistenca e SHBA-ve dhe BE-së duhet të përqendrohet më shumë në ndërtimin e gjyqësorit të pavarur, si dhe autoriteteve të zbatimit të ligjit që të dy respektojnë standardet ndërkombëtare të të drejtave të njeriut dhe të ndjekin me forcë keqbërjet, përfshirë kapjen e institucioneve shtetërore nga politikanët e korruptuar dhe radikalizmin e të rinjve ballkanikë.

Caktoni një të dërguar të posaçëm të SHBA për Ballkanin. Ky person do të kërkojë të zgjidhë çështje specifike në konsultim të ngushtë me evropianët, si dhe të sigurojë vizita të nivelit të lartë të qeverisë amerikane në vendet bashkëpunuese të Ballkanit, disa prej të cilave janë lënë pas dore në vitet e fundit. Ky përjashtim në kufijtë e administratës së Trump, mbi të dërguarit e posaçëm do të arsyetohej në bazë të asaj se rreziqet në Ballkan kërkojnë më shumë vëmendje sesa përpjekjet aktuale të Departamentit të Shtetit për orar të pjesshëm. I dërguari i posaçëm duhet të kërkojë të sigurojë vizita të nivelit të lartë të qeverisë amerikane në vendet e Ballkanit, disa prej të cilave janë lënë pas dore në vitet e fundit. Në Bosnje-Hercegovinë, i dërguari i posaçëm duhet të përqendrohet në reformat që mundësojnë qeverisje funksionale dhe efektive në të gjitha nivelet, duke përfshirë një qeveri qendrore të aftë për të negociuar dhe zbatuar kërkesat e anëtarësimit në NATO dhe BE. Në Kosovë, ai ose ajo duhet të ndihmojë në nxitjen e krijimit të një ushtrie që nuk përbën kërcënim brenda vendit dhe është në gjendje të kontribuojë në misionet ndërkombëtare, përfshirë Kombet e Bashkuara dhe NATO. Përpjekjet në Serbi duhet t’i japin fund vetos ruse për anëtarësimin e Kosovës në OKB dhe opozitën serbe ndaj ushtrisë së Kosovës. Në Maqedoni, përpjekjet duhet të nxisin qeverisjen transparente dhe të përgjegjshme dhe anëtarësimin në NATO në samitin e ardhshëm.