Ju mendoni se jeni duke bërë një punë të mirë për të mbajtur larg bakteret, duke e pastruar shtëpinë çdo ditë, por mund të dëmtoni shëndetin tuaj me këtë proces.

Këto janë disa nga gabimet që mund t’i bëni gjatë pastrimit dhe që kanë efekte negative në shëndet.

Kur pastroni pluhurat
Dihet se pluhuri ju bën të teshtini. “Pluhuri është një shkaktar i zakonshëm për simptomat e astmës dhe alergjisë”, thotë Jennifer Caudle,një mjeke dhe profesoreshë e asociuar në Rowan University School of Osteopathic Medicine. Por a e dini se pluhuri në të vërtetë mund të jetë toksik? Një meta-analizë nga Universiteti i Xhorxh Uashingtonit zbuloi nivele jo të shëndetshme të kimikateve në pluhur që mund të shkaktojnë gjithçka nga ndryshimi i hormoneve deri tek astma madje edhe ndaj kancerit.

Aroma e detergjenteve që pastroni
Pastruesi juaj mund të ketë era limon ase lule, por fatkeqësisht, kjo është për shkak të disa kimikateve toksike vërtet të keqija, sipas Anne Steinemann, një profesoreshë e inxhinierisë në Universitetin e Melburnit në Australi. “Në studimet e popullatës sime kombëtare, kam gjetur se një e treta e popullësisë raportojnë efekte të padëshirueshme shëndetësore nga produktet e konsumit të parfumuar, siç janë freskuesit e ajrit, deodorantët, detergjentët e rrobave, vajrat esenciale, qirinj aromatike, spërkatësit dezinfektues -shpërblimi i detergjenteve dhe llojeve të tjera të produkteve aromatike “, thotë ajo.” Problemet e zakonshme shëndetësore nga ekspozimi ndaj produkteve të pastrimit me aromë përfshijnë migrenën, sulmet e astmës, vështirësitë në frymëmarrje, marramendje, konfiskime, vjellje dhe skuqje të lëkurës.

Rregulli i artë i pastrimit (dhe parandalimi i helmeve)
Mos përzieni kurrë pastrues me zbardhues klori dhe ato me amoniak së bashku. “Përzierja e zbardhuesve dhe amoniakut mund të çojë në formimin e avullit të kloramines, i cili është toksik nëse e thithni.