Mitologjia greke thotë se perëndia e shkreptimave Zeusi dikur dërgoi dy shqiponja që fluturonin në drejtime të kundërta në qiell.

Atje ku këto shpendë do të takoheshin midis tyre do të ishte qendra e botës. Legjenda thotë se zogjtë u takuan mbi Delfi, dhe u ulën në shpatet e Parnassós. Zeusi e shënoi vendin me një gur të quajtur “omphalos” (kërthiza), për të treguar qendrën e vendit.

Sipas një miti tjetër, ky vend mbresëlënës në Greqinë qendrore (rreth 100 kilometra në veriperëndim të Athinës) fillimisht ishte i shenjtë për Gaeën, perëndeshën e tokës, e cila e vendosi djalin e saj Python, një gjarpër, si roje për Delfin dhe orakullin e saj.

Apollo, zot i dritës dhe muzikës, vrau gjarprin dhe e mori të gjithë vendin për vete.

Priftërinjtë që i shërbyen Apollos u quajtën “Pythia”, të emëruar në nder të birit të Gaeas.

Gjatë gjithë botës klasike u përhap besimi se këta priftërinj i kanalizuan profecitë nga vetë Apollo.

Kult i Apollonit duket se ka funksionuar në Delfi që në shekullin e tetë, Para.K.

Rreth dy shekuj më vonë, krerët nga e gjithë Greqia po konsultoheshin me orakullin për çështjet kryesore të ditës: luftën, kolonitë themelore dhe ritualet fetare.

Meqenëse ishte një vend i përdorur nga shtete të ndryshme dhe shpesh rivalë greke, Delfi shpejt u bë jo vetëm një hapësirë ??e shenjtë, por edhe një vend ku një qytet-shtet mund të shfaqte statusin e saj në botën më të gjerë greke.

Nëse një qytet i caktuar donte të nxiste suksesin e tij në luftë apo tregti, mund të ndërtonte një monument përkujtimor në Delfi.

Kjo praktikë çoi në një grumbullim të mahnitshëm të monumenteve dhe skulpturave në Delfi.

Çdo copë shërben si një udhëzues vizual për ndryshimet e pushtetit në rajon.

Athinasit, spartanët, maqedonasit dhe romakët derdhën pasurinë e tyre në bërjen e “qendrës së botës” që pasqyrojnë lavdinë e tyre.

Delfi gjithashtu organizoi garat atletike, poetike dhe muzikore. Ishte vendi i Lojërave Pyjore, të mbajtura çdo katër vjet.

Megjithë statusin e saj si një vend i shenjtë, Delfi ishte një objektiv tërheqës edhe për plaçkitje.

Një sulm nga persët erdhi në 480 Para.K, dhe një nga Gauls ndjekur në 279 P.K.

Roma mori Delfin në vitin 191 Para.K por i lejoi ritualet fetare dhe garat atletike të vazhdonin. Gjërat ndryshuan kur krishterimi u bë feja zyrtare e Perandorisë Romake në vitin 380 Pas.K.

E themeluar në vitin 1846, Shkolla franceze në Athinë ishte në një garë të ngushtë me homologun gjerman, Institutin Arkeologjik, për qasje në Greqi.

Kur gjermanët morën të drejta ekskluzive për të gërmuar ‘Olimpin’ në vitin 1874, francezët lobuan shumë për qasje ekskluzive në vende të tjera klasike.

Francezët mbajtën me shumë fanatizëm disa revista ku shfaqeshin zbulimet e bëra, dhe përdorën fotografinë për të dokumentuar gjetjet e tyre dhe bënin vazhdimisht publike raportet vjetore që dokumentonin përparimin e tyre.

Këto praktika inovative shpejt u bënë standard për arkeologjinë.