Një zbulim shokues është bërë nga asteroidi Bennu. Anija e NASA-s e cila e analizon atë ka vënë re që herë pas here ai ‘gjuan’ shtëllunga pluhuri dhe në këtë mënyrë duket si i mbuluar në mjegull. Një fenomen i ngjashëm nuk është parë kurrë tek një asteroid më parë.

Në muajt që OSIRIS-REx ka studiuar Bennu, anija kozmike ka vërejtur këtë fenomen jo më pak se 11 herë. Një zbulim shokues është bërë nga asteroidi Bennu. Anija e NASA-s e cila e analizon atë ka vënë re që herë pas here ai ‘gjuan’ shtëllunga pluhuri dhe në këtë mënyrë duket si i mbuluar në mjegull. Një fenomen i ngjashëm nuk është parë kurrë tek një asteroid më parë.

Në muajt që OSIRIS-REx ka studiuar Bennu, anija kozmike ka vërejtur këtë fenomen jo më pak se 11 herë. “Zbulimi i shtëllungave është një nga surprizat më të mëdha të karrierës time shkencore”, tha studiuesi kryesor Dante Lauretta i Universitetit të Arizonës.

OSIRIS-REx e ka vëzhguar Bannu-n që nga dhjetori i vitit të kaluar, kur ndaloi në orbitë rreth asteroidit.

Anija e NASA-s do të marrë një mostër nga asteroidi me një krah robotik, me qëllim që ta sjellë atë përsëri në Tokë.

Deri më tani, pllakat nuk janë përfshirë zyrtarisht midis gjetjeve tashmë të botuara rreth Bennu-s, të cilat janë të detajuara në një seri dokumentash këtë javë në Astronominë e Natyrës.

Shkencëtarët zbuluan shtëllungën e parë më 6 janar, dhe ekipi qëndroi gjithmonë i vëmendshëm për ndonjë aktivitet të mundshëm në të ardhmen.

Të paktën katër copëza pluhuri nga asteroidi mbetën në sipërfaqen e anijes kozmike.

Ndër zbulimet e tjera, në këto grimca pluhuri nga asteroidi, shkencëtarët në Institutin Jugperëndimor të Kërkimeve gjetën minerale të ngjashme me meteoritë të quajtura chondrites karbonik, të cilat tregojnë prova të ndërveprimeve me ujin ose akullin.

Kjo do të thotë se akulli ishte me bollëk në diskun planetar gjatë kohës së formimit të Sistemit Diellor kur Bennu u krijua.

Mostra OSIRIS-REx mund të zbulojë edhe më shumë por është provuar se sot është pak më e vështirë për të kapur materie të re krahasuar me çfarë u mendua fillimisht.

Kjo për shkak se sipërfaqja e Bennut është e mbuluar me gurë të mprehtë, të cilat paraqesin rreziqe për mbledhjen e mostrave.

Ekipi i shkencës, prandaj, duhet të përshtatë parametrat e faqes së mbledhjes së mostrës dhe të përshtatë qasjen e tyre.

“Tre muajt e parë të hetimit të ngushtë të Bennu nga OSIRIS-REx na ka kujtuar se çfarë është zbulimi në të vërtetë; surprizë, mendim i shpejtë dhe fleksibilitet”, tha shkencëtari planetik Lori Glaze i NASA-s.