Kërcënimet kibernetike “janë të destinuara të rriten në mënyrë ekstreme me zhvillimin e 5G, me të cilën sipërfaqja e sulmit zgjerohet në progresion gjeometrik”.

Kjo është thënë nga Garantuesi i Privatësisë, Antonello Soro, duke folur në daljen e tij në Copasir. “Duhet të lexohet në këtë perspektivë, shton Soro, shqetësimi, i shprehur prej nesh në muajt e fundit, për praninë e kompanive kineze në këtë sektor strategjik, me rrjedhjet e pashmangshme të informacionit”.

Copasir po bën një studim mbi rreziqet për sigurinë kombëtare të shkaktuara nga hyrja e gjigantëve kinezë të telekomunikacionit si Huawei dhe Zte në tregun evropian të standardit të ri të komunikimit të lëvizshëm të gjeneratës së pestë (5G).

“Garantuesi – shpjegoi Soro – u auditua nga Copasir në dritën e kuadrit të ri ligjor evropian, por edhe në kuadrin e marrëveshjes së re të nënshkruar me Shërbimet, e cila rrit rolin e autoritetit për qëllime të sigurisë në internet, për shkak të lidhjes gjithmonë më afër mes mbrojtjes së të dhënave dhe luftës kundër kërcënimeve kibernetike, kërcënimeve që nuk janë më të parashikueshme a priori, sepse ato evoluojnë vazhdimisht”, përsëriti ai.

“Marrëdhëniet tregtare midis Perëndimit dhe Lindjes – nënvizoi Soro – nuk mund të lënë mënjanë një kuadër të garancive adekuate, mbi të gjitha në aspektin e privatësisë, pas reformave të tilla si ato që lejuan përfundimin e Mbrojtjes së Privatësisë me Shtetet e Bashkuara ose Marrëveshja me Japoninë për shkëmbimin e të dhënave “./syri/