Ishulli i North Sentinel është një nga Ishujt Andaman në Gjirin e Bengalit dhe është shtëpia e fisit Sentinel, midis njerëzve të fundit në botë që jetojnë në izolim pa ndonjë kontakt me qytetërimin modern.

Sentintelezët, të cilët besohet se kanë jetuar në ishull për të paktën 60.000 vjet, janë një fis shumë i mbyllur: vizitorët, pavarësisht nga synimet e tyre, përshëndeten me shtiza dhe shigjeta. Popullsia lokale vlerësohet të jetë midis 40 dhe 500 banorë, por numri i saktë është i panjohur, duke pasur parasysh ngurrimin e popullatës lokale për të kontaktuar me jashtë. Niveli i teknologjisë fisnore duket të jetë ekuivalent me atë të neolitit, ose ndoshta më herët, pasi askush nuk ka parë kurrë saktësisht mjetet dhe mjetet që përdorin.

U frikësua për mbijetesën e popullsisë gjatë cunamit të vitit 2004, gjë që shkaktoi dëme serioze në këtë zonë, por helikopteri që kishte shkuar atje për të verifikuar dëmet dhe ndoshta për të ofruar ndihmë u qëllua shpejt nga shigjetat. e banorëve, të cilët për këtë arsye ishin ende mirë.

Pas disa përpjekjeve në kontakt, qeveria indiane (të cilës i përket ishulli) më në fund ka hequr dorë dhe ka vendosur një zonë tre milje rreth ishullit për të penguar turistët ose eksploruesit që të ndërhyjnë me Sentinelenë dhe mbi të gjitha që ata i afrohen shumë shigjetave të banorëve.