Vetëm mendimi se po jeton në një lagje ku fare pranë jetojnë të lirë edhe arinjtë është më shumë se e frikshme, siç zbuloi 95 vjeçarja Anna Stady nga ishulli Vankuveri.

Si një kuzhiniere fermash në kampe ajo kishte hasur të tillë më herët, kështu që kur zbuloi një ari të zi që kishte hyrë në shtëpinë e saj për të kërkuar ushqim nuk u shqetësua aspak por thjesht e nxori jashtë atë. Por ariu i uritur u rikthye për të përfunduar ushqimin e tij, dhe Shërbimi i Ruajtjes së KFOR-it krijoi një kurth për të.

Nuk është e pazakontë që arinjtë e zinj në SHBA dhe në Kanada të ‘pastrojnë’ koshat e mbeturinave nëpër qytet dhe madje të jenë edhe vizitorë të shtëpive kur gjejnë dyert hapur.

Si përgjigje, programet shtetërore iu drejtohen familjeve të jenë vigjilente dhe të hedhin plehrat duke mbyllur mirë kapakët në mënyrë të arinjtë të largohen herët.

Pasojat e dëmshme nuk kanë qenë të larta vitet e fundit dhe madje dëme në njerëz nuk ka pasur thuajse fare por në bazë të një studimi 10 vjeçar rezulton se janë vrarë nga njerëzit rreth 150 arinj të zinj.

Jack Clement dhe Dayna Feist-Clement i Asheville nga Karolina e Veriut, kishin ushqyer një ari të zi të quajtur Jack Bruno, në vitin 2009.

Bruno u pasua nga Thistle, një femër me këlyshë, e cila vizitonte oborrin e tyre.

50 prej pulave të Ofersit janë marrë nga arinjtë në vitin e fundit. Dhe herë herë ata kanë shkaktuar dëme edhe në ushqimet e gjetura në oborr kur hanin qentë e familjeve ose edhe në brendësi të makinave kur familjet kishin bërë pazarin dhe harronin derën hapur.

Ndërkohë që marrëdhënia mund të duket e diskutueshme, William, që është një ndër banorët e tjerë të Ashville, i do fqinjët e tij me flokë.

Banorët ndjejnë një ndjenjë të madhe të përgjegjësisë për arinjtë duke tentuar t’i mbajnë larg ata dhe të mos i dëmtojnë jo vetëm ata vetë po edhe banorë të tjerë të cilët mund të sillen jo mirë me ta.

“Ata janë këtu për të qëndruar dhe ne duhet të edukojmë veten me sjelljen e duhur”, thotë ai.

Marrë nga: bbcearth.com- Përgatiti F.H, SYRI.net