Një mësues i shkencës nga Kenia rurale, që dhuron pjesën më të madhe të pagës për të ndihmuar studentët më të varfër, u nderua me çmimin e mësuesit më të mirë në botë, duke fituar 1 milionë dollarë dhe duke mposhtur 10,000 kandidatë nga 179 vende.

Disa ditë më parë Peter Tabichi, një mjeshtër i shkencës rurale të Kenisë, u nderua me çmimin e mësuesit më të mirë në botë, duke fituar një milionë dollarë dhe duke mposhtur 10,000 kandidatë nga 179 vende. Pjetri jep matematikën dhe fizikën në shkollën Keriko, në fshatin Pwani, në një zonë të largët të Luginës së Riftit të Kenisë.

36 vjeç, ai fitoi çmimin Global Teacher Award nga Fondacioni Varkey i vitit 2019.

Tabichi është anëtar i rendit françeskan. Ai dhuron 80% të pagës së tij për të ndihmuar nxënësit më të varfër, dhe për të përmirësuar kushtet e shkollave të pajisura keq dhe të mbipopulluara.

Disa nga studentët e tij duhet të ecin për 7km për të arritur në shkollë, dhe zona mund të bëhet e pakalueshme nga sezoni i shirave, ose i paarritshëm në kohët e urisë dhe thatësirës.

Shkolla ka vetëm një kompjuter dhe një lidhje të ngadaltë në internet, por Tabichi nuk është i dekurajuar dhe ka themeluar një klub për “kultivimin e talenteve”, duke zgjeruar grupin e studimeve shkencore.

Sunny Varkey, themeluesi i fondacionit të ndarjes, tha se shpresonte që tregimi i Pjetrit do të nxiste dhe frymëzonte mësuesit e tjerë si ai.

Presidenti i Kenias, në anën tjetër, deklaroi se “historia e Pjetrit është ajo e Afrikës.

Gjatë festimit, mësuesi tha se “Afrika do të prodhojë shkencëtarë, inxhinierë, sipërmarrës, emrat e të cilëve një ditë do të jenë të famshëm në çdo cep të Tokës.