Sëmundjet shpesh janë të lidhura me njëra-tjetrën pasi trupi është një sistem kompleks, kështu që një shkak ose një sëmundje mund të manifestohet në mënyra të ndryshme.

Se si një sëmundje e veçantë ka një efekt në një numër të gjërave në trup – ilustrohet më së miri nga ekzema, e cila manifestohet si lëkurë e kuqe e thatë me kruajtje të fortë.

Edhe pse prek më shumë lëkurën, ekzema nuk është vetëm një sëmundje sipërfaqësore, por ndikon edhe në shëndetin e përgjithshëm të pacientëve, si fizikisht ashtu edhe mendërisht.

Ekzema shoqërohet me një rrezik të shtuar të astmës, polenit, alergjive ushqimore, si dhe mbipeshës dhe sëmundjeve të zemrës. Arsyet janë shpesh të paqarta, por inflamacioni supozohet se në të vërtetë ndikon në të gjithë trupin. Shpesh, stresi prek edhe ekzemën.

Njerëzit me ekzemë janë në rrezik të shtuar nga infeksione të tjera të lëkurës, dhe shpesh kruajtja e lëkurës mund të ketë një efekt të keq në shëndetin mendor në formën e depresionit ose ankthit.

Kontrolli dhe trajtimi i ekzemës, si dhe përdorimi i terapive të rekomanduara, zvogëlojnë intensitetin e dhimbjes dhe kruajtjes, dhe kjo mund të zvogëlojë rrezikun e problemeve të mundshme siç janë çrregullimet e gjumit dhe sëmundjet e zemrës.

Kjo është arsyeja pse ekspertët theksojnë rëndësinë e trajtimit – jo vetëm për përmirësim afatshkurtër, por edhe për parandalimin e mundshëm të problemeve dhe rreziqeve të tjera.

Ndryshe, disa shamponë, sapunë, parfume, të ftohtit, nxehtësia ose djersa mund të irritojnë lëkurën dhe të forcojnë ekzemën.