Sipas të dhënave nga spitalet e vendit numri i pacientëve që kanë nevojë për mbështetje të oksigjenit dukshëm është rritur. Ndryshe nga periudha e valës pranverore të virusit, kur shumë më pak njerëz kishin nevojë për terapi me oksigjen, tani situata paraqitet ndryshe.
Këto të dhëna dhe bilanci i djeshëm prej 1,406 të diagnostikuar rishtas nga 3,398 të testuar dhe 21 të vdekur, rihapën pyetjen se sa kohë sistemi shëndetësor mund të përballojë presionin e ekuilibrave në rritje, dhe pyetjen – nëse masat aktuale po funksionojnë.
Të hënën, Komisioni për Sëmundjet Infektive lëshoi ​​një deklaratë se nuk nevojiten masa të reja, por numri në rritje po ndryshon pikëpamjet e autoriteteve dita ditës. Përgjigjet do të kërkohen në seancën e sotme të Këshillit të Sigurimit , e cila do të mbahet në mesditë në Kabinetin e Presidentit. Përveç anëtarëve të rregullt të Këshillit, edhe Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipce do të marrë pjesë në seancë. Është e mundur të analizohen opsionet për shpalljen e gjendjes së jashtëzakonshme ose vendosjen e orës policore.
Kryeministri Zaev dje për mediat njoftoi se “këto ditë po diskutohen masa të reja” dhe ai beson se do të analizohen me ekspertizë.
“Faktori i transferueshmërisë ka rënë nga 1.52 në 1 nëntor në 1.02 tani. Numri i njerëzve të infektuar është rreth një mijë, dhe përshtypja, nga ajo që Ministri i Shëndetësisë përcjell nga Komisioni, është se nëse vendosim orë policore nga ora 17:00, do të zvogëlojmë numrin nga një mesatare prej 1.000 në 700. Dhe në vend të një periudhe të tillë me një konstante nga një mijë të infektuar rishtas në 95 ditë, me orë policore nga ora 5 pasdite do të zgjasë 165 ditë, por nuk do të ketë një mijë, por 700 të infektuar rishtas. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të menaxhohet kapaciteti i përgjithshëm spitalor, në krahasim me numrat,” ka thënë Zaev për mediat.
Vendet fqinje janë gjithashtu në disavantazh. Në Serbi, dje u konfirmuar 5,613 raste të reja, kurse 27 persona humbën betejën me sëmundjen. Në spitale janë shtruar gjithsejt 5,317 persona, nga të cilët 182 pacientë janë në aparate respiratore. Autoritetet shëndetësore atje kanë frikë nga infektime të reja të pakonfirmuara, dhe për shkak të kësaj situate të krijuar, Shtabi i Krizës ka caktuar senacë për nesër. Kryeministrja Ana Brnabiç ka thënë se nëse situata nuk qetësohet, nuk do të presë që deri më 1 dhjetor për diskutim të masave shtrënguese, por do të intervenojë edhe më herët.
Në Bullgari, nga gjithesjt 9,949 persona të testuar 3,938 kanë rezultuar poziti me koronavirus (39,6%) në 24 orët e fundit, kurse 117 persona kanë humbur betejën me sëmundjen. Mediat raportojnë se Bullgaria hyri në top listën e vendeve sipas numrit të vdekjeve për milion banorë./Shkupilajm.com